Skip to content

Antioxidanty

Určite aj vy poznáte vo svojom okolí dvoch ľudí, ktorí majú približne 40 rokov. Jeden je plný energie a vyzerá na 30 a ten druhý na 50. Rozhoduje o tom antioxidačná ochrana buniek a schopnosť ich regenerácie, a tak aj celého tela. Voľné radikály poškodzujú bunkové membrány, čo priamo vedie k celkovému poškodeniu samotnej bunky. Ak sa organizmus musí dlhšiu dobu vyrovnávať s ich prebytkom, problémy sa objavia. Na ochranu proti nim slúžia ochranné antioxidačné systémy.

Výrobky Flavon ponúkajú riešenie práve tu!

Výrobky Flavon majú mimoriadne silný antioxidačný účinok a pôsobia až na bunkovej úrovni.

Učinok

Naservírujte si antioxidanty:

Antioxidanty spomaľujú starnutie buniek, a tak celého organizmu.

Antioxidanty sú látky, ktoré v organizme bojujú proti nepriaznivým účinkom oxidačných procesov, ktoré v organizme neustále prebiehajú. Aktivitu voľných radikálov zásadne obmedzujú antioxidanty a
podieľajú sa na zlepšovaní celkovej obranyschopnosti organizmu. Antioxidanty sa vyskytujú prirodzene v niektorých potravinách, spoľahlivejšie je však ich užívanie prostredníctvom doplnkov stravy. Sú obľúbené nielen u športovcov, ale u všetkých, ktorí sa chcú udržiavať v kondícii.

antioxidanty

Na to, aby sme porozumeli významu a funkcii antioxidantov si musíme v prvom rade predstaviť ich úhlavného nepriateľa – voľné radikály.

Voľné radikály sú veľmi malé reaktívne častice, ktoré spôsobujú oxidačné poškodenie bunkových membrán, čím priamo dochádza k poškodeniu samotnej bunky, a tak  dokážu atakovať dôležité štruktúry nášho organizmu. Bežne vznikajú v našom organizme pri rôznych metabolických procesoch. Zlou životosprávou (málo pohybu, zlé stravovacie návyky, fajčenie a pod.) a faktormi, ktoré bohužiaľ ovplyvniť nedokážeme (UV – žiarenie, toxíny, znečistené ovzdušie a pod.) sa ich devastačný účinok na náš organizmus neustále zväčšuje. 

Poškodenie bunkovej membrány (bunkovej steny) spôsobuje vyliatie obsahu bunky do okolia. Keďže bunka obsahuje aj rôzne rozkladné enzýmy, dochádza k poškodeniu membrán aj u susedných buniek. Postupne sa začína rozvíjať zápalový proces, čo spôsobuje aktiváciu imunitného systému. Imunitný systém húževnato bojuje proti zápalu, čo ho oslabuje.
Oxidačný stres  je pôvodcom mnohých zdravotných problémov, napríklad nádorových ochorení, cukrovky, zápalov, problémov s plodnosťou, predčasného starnutia a ďalších. Celkovo sa s prítomnosťou oxidačného stresu spája vznik vyše 200 chronických ochorení.

Poškodenie bunkovej membrány (bunkovej steny) spôsobuje vyliatie obsahu bunky do okolia. Keďže bunka obsahuje aj rôzne rozkladné enzýmy, dochádza k poškodeniu membrán aj u susedných buniek. Postupne sa začína rozvíjať zápalový proces, čo spôsobuje aktiváciu imunitného systému. Imunitný systém húževnato bojuje proti zápalu, čo ho oslabuje.
Oxidačný stres  je pôvodcom mnohých zdravotných problémov, napríklad nádorových ochorení, cukrovky, zápalov, problémov s plodnosťou, predčasného starnutia a ďalších. Celkovo sa s prítomnosťou oxidačného stresu spája vznik vyše 200 chronických ochorení.

Na neutralizáciu ich vplyvu v organizme slúžia práve antioxidanty. Ide o molekuly, ktoré produkuje telo samo a získava ich z pestrej stravy. Pôsobia proti voľným radikálom a minimalizujú ich negatívne účinky. Ak však v tele nastane nerovnováha a voľné radikály získajú nad antioxidantmi prevahu, dochádza k vzniku tzv. oxidačného stresu. Ten je

hlavným dôvodom, prečo sú voľné radikály také nebezpečné.